نوار آبیاری



 

تاریخچه آبیاری قطره ای

آبیاری قطره ‌ای ساده از زمان ‌های بسیار قدیم مورد استفاده بوده است. فشن شنگ چی چو یک فرد ژاپنی است که قبل از میلاد مسیح با استفاده از گلدان ‌های خاک رس، برای اولین بار از این روش استفاده کرد.   اما آبیاری قطره ‌ای مدرن از سال ۱۸۶۰ در آلمان شروع به کار کرد. در سال ۱۹۲۰ تحقیقات کامل شد و برای اولین بار از نوار تیپ‌ های قدیمی استفاده شد. همچنین ساخت نوار تیپ از پلاستیک، بعداً توسط هانیس تیل در استرالیا انجام شد.آبیاری قطره ‌ای مدرن از زمان اختراع آبپاش‌ های ضربه ‌ای در دهه ۱۹۳۰ (که به‌ عنوان اولین جایگزین برای آبیاری سطحی ارائه‌ شده است)، به‌ عنوان ارزشمند ترین نو آوری در دنیای کشاورزی تبدیل‌شده است.

با توجه به این که کشور ما در یکی از مناطق خشک جهان قرار گرفته و مقدار بارندگی سالانه آن کم می باشد و از سوی دیگر این بارش ها دارای توزیع نا مناسب زمانی و مکانی هستند و همچنین خشک سالی هایی که در بیست سال اخیر در کشورمان اتفاق افتاده است، کشاورزان عزیز چاره ای جز استفاده مناسب از آبی که در اختیار آن ها است، ندارند زیرا سطح سفره های زیرزمینی آب کشور هر سال مقداری پایین رفته و سبب کاهش تدریجی منابع آبی ایران می شوند.همچنین تلفات آب در هنگام آبیاری به روش های آبیاری سطحی یا سنتی، بالا است و راندمان آبیاری در روش های سنتی رایج حداکثر بین ۲۵ – ۴۰ درصد می باشد بنابراین، ناگزیریم روش های آبیاری جدید که به آبیاری تحت فشار معروفند را جایگزین روش های آبیاری سطحی یا سنتی نماییم. در بین روش های جدید نیز آبیاری قطره ای نسبت به روش های دیگر آبیاری تحت فشار، مزایای بیشتری دارد و آبیاری قطره ای برای کاربرد در مزارعی که دارای منبع آبی شور می باشند نسبت به سایر روش های رایج آبیاری مناسب تر است.

پس از انجایی که بحران کم ابی معضلی ست که در سال های اخر کشاورزی را تحت تاثیر قرار داده است. استفاده بهینه از اب یکی از مهم ترین ضرورت ها در بخش کشاورزی است تا بتواند با این معضل مقابله کند. سیستم های ابیاری پیشرفته برای رسیدن به این هدف به کار گرفته میشوند. نوار ابیاری تک لایه، دو لایه و اتصالات تولید شده در شرکت رادین پلاست کاوان که از مواد پلیمری نو ساخته میشوند، به علت داشتن فرمول منحصر به فرد خود، دارای بالاترین کیفیت هستند. به علت وزن مناسب، قیمت پایین و نصب و استفاده اسان، نوار های ابیاری جایگزین مناسبی برای لوله های پلی اتیلنی در سیستم های ابیاری هستند. این نوار ها به علت ابرسانی به نواحی اطراف ریشه گیاه، مصرف اب را به شدت کاهش میدهند. محصولات این شرکت از نوع نوارهای درز از بغل هستند. نوارهای ابیاری تولید شده در شرکت دارای گواهینامه استاندارد از مرکز توسعه مکانیزاسیون کشاورزی است و دبی ان ها طبق استاندارد شماره ی 6775 سال 1397 سازمان ملی استاندارد ایران تعیین میشود.

تیپ یا نوار آبیاری قطره‌ای ، نواری با دیواره نازک است که برای آبیاری قطره‌ای استفاده می‌شود . تیپ از جنس پلی اتیلن می باشد و به صورت تقریبا مسطح و بسیار نرم انعطاف پذیرند که هنگام ورود آب به آن پر می شود و قطره های آب از طریق درپیرهای تعبیه شده بر روی تیپ خارج می شود و پس از پایان آبیاری، تیپ دوباره به صورت مسطح در می آید. نوار ها از موادی تشکیل می شود که در برابر اشعه ماوراء بنفش نور خورشید، تغییرات دما، پوسیدگی و مواد شیمیایی مانند کود و سم شیمیایی مقاومت زیادی دارد، این نوار ها دارای ضخامت های مختلف می باشد. شایان ذکر است طول رول ها نیز متفاوت است. در عین حال که ضخامت نوار تیپ ها خیلی کم می باشد ولی در برابر عوامل طبیعی مقاومند و می توانند فشار مورد نیاز را خیلی خوب تحمل کنند.

ضخامت های نوار تیپ 150، 175 و 200 میکرون می باشد و طول رول های نوار تیپ 1000، 1500 و 3000 متری می باشد. نوار تیپ آبیاری قطره ای به دلیل ضخامت کمی که دارد دارای وزن کمی می باشد به عنوان مثال یک رول نوار تیپ 1000 متری با ضخامت 175 میکرون تقریبا 11 تا 12 کیلوگرم وزن دارد. این ویژگی نوار تیپ آبیاری قطره ای از مزیت های آن به حساب می رود.  همچنین فشار کارکرد لازم برای آبدهی مناسب و یکنواخت 0.5 تا 2 اتمسفر می باشد. قطره چکان های نوار تیپ کشاورزی یا نوار آبیاری بارانی دارای دبی های متفاوت است از جمله 0.8، 1.3، 1.5، 1.6، 2، 2.5 و 3.8 لیتر بر ساعت میزان دبی خروجی نوار تیپ های رایج می باشد.


 

ویژگی های نوار ابیاری رادین پلاست کاوان

  • دارای گواهینامه از مرکز توسعه مکانیزاسیون کشاورزی
  • مقاومت بالا  در برابر اشعه UV  ( 2 درصد دوده )
  • پخش یکنواخت دوده در طول نوار
  • دبی یکنواخت مطابق با استاندارد
  • ضخامت جداره بیش از 175 میکرون
  • استفاده از مواد اولیه نو
  • تحمل نیروی کشش بالای 160 نیوتن
  • حداکثر فشار قابل تحمل 2 بار

 

انواع نوار تیپ آبیاری

  1. نوار آبیاری درزدار
  2. نوار آبیاری پلاکدار

 

 

انتخاب نوار تیپ کشاورزی

موارد زیر از نکات مهم در هنگام انتخاب نوار تیپ آبیاری می باشد:

  • طول نوار تیپ کشاورزی
  • میزان تحمل فشار کاری
  • ضخامت نوار آبیاری قطره ای کشاورزی
  • میزان یکنواختی آبیاری
  • طول رول نوار آبیاری قطره ای
  • قطر داخلی نوار آبیاری قطره ای
  • فاصله سوراخ ها یا دریپر ها در نوار تیپ

 

نوار تیپ آبیاری بغل درز دار یا نوار تیپ بغل دوخت

 

در نوار آبیاری بغل درز دار یا نوار تیپ بغل دوخت (نوار تیپ بغل دوز) به جای قطره چکان مسیری زیگزاگ شکل (زیپ مانند) وجود دارد که باعث شکستن فشار آب شده تا قطرات از طریق درزها خارج و به پای گیاه برسند .

از این نوار ها برای آبیاری کشتهای ردیفی ، فصلی و گلخانه ای مانند انواع گیاهان و میوه های بوته ای ، صیفی جات ،سیب زمینی،گوجه، ذرت و ..استفاده می شود.

نوارهای تیپ کنار دوخت با قطر اسمی ۱۶.۵ میلی متر دارای روزنه های ۱۰ ، ۲۰ و ۳۰ سانتی متر با آبدهی های مختلف تولید می شوند. ضخامت این نوارها به طور معمول ۱۷۵ میکرون است. و نوارها در قرقره های ۱۰۰۰ متری تولید و عرضه می گردند. ویژگی مهم این نوار ها این است که باعث می شود فشار آب به صورت خودکار و یکنواخت تنظیم شود و آبیاری در سرتاسر طول نوار و زمین به صورت عادلانه بین گیاهان انجام شود.استفاده از این ساختار باعث شده تا در شرایط افت فشار آب نیز شاهد مشکل در آبیاری نباشید.

نوع محصول و کشت آن در تعیین فاصله ی نوار تیپ ها موثر است. به عنوان نمونه، گندم به صورت ردیفی کشت می شود و تراکم کشت آن زیاد است و بهتر است که از نوار های با فاصله قطره چکان های 15 یا 20 سانتیمتر در طراحی آن استفاده شود.

 

نکات مهم قبل از نصب تیپ ها در مزرعه

  • آب نباید دارای ذراتی جامد بزرگتر از ۱۰۰ میکرون باشد.
  • قبل از استفاده از نوار آبیاری قطره ای مزرعه باید شخم خورده باشد و کلوخ و قطعه های درشت روی سطح مزرعه نباشد.
  • سطح زمین جهت نصب نوار آبیاری قطره ای می بایست مسطح بوده و شیب آن از یک درصد بیشتر نشود در غیر این صورت آبدهی یکنواخت نخواهد بود و پس از پایان یافتن فرآیند آبیاری مکش معکوس اتفاق می افتد. این امر منجر خواهد شد تمامی ذرات جامد اطراف نوار تیپ آبیاری توسط لوله به سیستم آبیاری مکش شده و سبب مسدود شدن آن می شود. تنها راه حل این موضوع این است که نحوه قرار گیری این تیپ ها به صورت عمود بر سطح مورد نظر باشد.
  • قبل از اینکه نوار های تیپ به لوله متصل شوند باید لوله های اصلی حتما شستشو شوند.
  • برای عمل شستشو در نوار تیپ کشاورزی باید سیستم را روشن کرد و درپوش های ته خط را باز کرد.
  • نحوه ی چیدمان و آرایش لوله های اصلی و نیمه اصلی، مانیفلد ها، پیش بینی و نصب ایستگاه پمپاژ و سایر موارد دیگر نیازمند محاسبات دقیق و فنی می باشد که باید توسط کارشناسان مربوطه طراحی شود.
  • جهت تعیین طول نوار تیپ آبیاری حتما با کارشناس مربوطه مشورت شود زیرا در صورت کوتاه بودن نوار تیپ کشاورزی به دلیل افزایش تعداد اتصالات هزینه کرد افزایش می یابد و در صورت طولانی بودن نوار تیپ کشاورزی یا نوار قطره ای آبیاری سیستم آبیاری قادر به آبیاری یکنواخت نخواهد بود.
  • نوار تیپ کشاورزی یا نوار آبیاری قطره ای به طور معمول با ضخامت نازک برای آبیاری سطحی تولید می شود اما در صورت آبیاری زیر خاک یا به عبارت دیگر آبیاری ریشه گیاه توصیه می شود از نوار تیپ کشاورزی با ضخامت بیش تر استفاده شود.
  • نوار تیپ کشاورزی یا نوار آبیاری قطره ای قادر به فعالیت در دمای 70- الی 70+ درجه سانتیگراد می باشد.
  • منافذ نوار تیپ کشاورزی یا نوار آبیاری قطره ای می بایست به سمت بالا باشد.
  • استفاده از نوار آبیاری قطره ای کشاورزی لزوما مناسب سطوح هموار نمی باشند